Gevolgschade is dikwijls te wijten aan een ander probleem zoals overlopende dakgoten ten gevolge van verstopte dakgoten of lekkende dakgoten. Hierdoor is er meer water dan gebruikelijk op één plaats op de gevel terechtgekomen, waardoor zouten in de gevelsteen opgelost worden die bij verdamping terug kristalliseren aan de buitenkant van de steen en er een witte waas op de gevel achterblijft.

Ook in nieuwbouw, met de modern gekleurde stenen, is dit een vaak voorkomend probleem.

De gevelstenen van vandaag worden niet enkel uit klei vervaardigd maar zijn dikwijls samengesteld uit klei en gerecycleerde bouwmaterialen, zoals pleister en gyproc. Wanneer deze stenen nat worden dan lossen de zouten nog sneller op, met hetzelfde beeld als gevolg.

De witte verkleuring zal, na bevochtiging van de gevel door regen of afspoelen (poging tot verwijderen), meestal terugkomen. De vrijgekomen zouten moeten geneutraliseerd en geblokkeerd worden om deze cosmetische smet definitief van de gevel te verwijderen.

Een juiste analyse van de zouten is hierbij van primordiaal belang:

  • sulfaten
  • nitraten
  • chlorides

Voor elk van deze types zijn er niet alleen andere oorzaken, maar ook andere behandelingen.

D-Service weet hier raad mee, en met de juiste producten kan er voor een definitieve oplossing worden gezorgd. Vraag het ons gewoon.