Door het drukke verkeer, de algemene vervuiling en de slechte luchtkwaliteit worden de gevels, in steen of andere afwerking, vervuild.

Vooral in stedelijke omgevingen kan deze vervuiling hardnekkig zijn maar ook nieuwbouwgevels vertonen soms zelfs sporen van vervuiling.

Vaak doet deze vervuiling afbreuk aan het esthetische aspect van de woning. De oorzaak is dikwijls te vinden in water komend van arduin of andere hardsteen aan ramen of van lood dat ‘bloedt’ aan de schouw of uitbouw, veelal aan de slagregenkant van de woning. Vuil zoals stof, zand, fijn stof en oliedampen worden door de porositeit van de gevelbekleding naar binnen ‘gezogen’, waardoor afspoelen bij normale regenval geen solaas meer biedt.

Een gevelreiniging met steamwash of chemisch reinigen kan meestal een verbijsteren resultaat leveren en dit voor een betaalbaar budget.

Om bovenvermelde invloeden te voorkomen is een hydrofobering aangewezen, zo kunnen deze invloeden na reiniging langer tegengehouden, zo niet vermeden, worden.