Spuitkurk

Waterdicht – Waterafstotend

Spuitkurk is een emulsie samengesteld uit vermalen kurk (korrels), de hars van de kurkeik en acryl (voor de kleur). Dit wordt met een spuitpistool aangebracht wordt op een ondergrond, wat resulteert in een naadloze dekking.

De afwerking wordt in 3 lagen aangebracht en is dan uiteindelijk tussen de 3 á 4 mm dik.

Het is hier kurkdroog

Kurk is van oudsher een product dat herkent wordt voor zijn speciale eigenschap: het neemt geen vocht op. Denk hierbij aan reddingsboeien op schepen – om zwembanen in een zwembad aan te duiden – dobbers bij het vissen en uiteraard de stoppen voor wijnflessen.

Doordat er geen capillair effect is, kan vuil niet ingezogen worden in uw eindlaag. Hierdoor is er geen schadebeeld van aflopend vervuild water.

Dampopen

De korrelstructuur in samenstelling met het bindmateriaal resulteert in een hoge dampopenheid. Meer dan 80%, in beide richtingen, van het binnenklimaat naar buiten en omgekeerd. Dit is dus een zeer belangrijke eigenschap bij gevelafwerking. Zo wordt het vochthuishouden optimaal gereguleerd, wat bijdraagt tot een gezonde woning.

Dus heeft uw gevel een nieuwe regenjas nodig, dan is spuitkurk de “Gore-Tex” van de gevelrenovatie.

Temperatuur buffercapaciteit

Een op de zuidkant geörienteerde gevel wordt vaak heel warm, ook een kamer onder de pannen kan vaak broeierig worden.

Dit komt omdat de thermische opslag capaciteit van de traditionele bouwmaterialen zeer laag is en er warmte uiteindelijk doorstraald naar koudere ruimtes en holtes. Buiten de warmte die “in huis zit”. Hierdoor kan vocht (waterdamp) van de buitenschil in de binnenschil geraken en zou voor condens zorgen.

Kurk heeft nog een andere eigenschap: Temperatuur buffercapaciteit. Dus is kurk (spuitkurk) een nuttig product om in de bouwwereld breed in te zetten. Kurk zal nooit een negatieve temperatuur aannemen (zelfs niet bij vorst) en kurk wordt nooit warmer dan 28°C. (kijk maar naar dit filmpje)

Dus de temperatuurinvloeden van buitenuit worden geneutraliseerd. Waardoor er een constanter woonklimaat gecreëerd wordt in de binnenschil.

Pot- of pan onderzetters!

Zij die in de keuken pot- of pan onderzetters hebben vervaardigd uit kurk kennen de bovenvermelde eigenschap van kurk. Bij wijze van test: Plaats een pot met kokend water op een pot onderzetter van kurk en laat deze gedurende enkele minuten staan. Neem de pot weg en neem de onderzetter vast. Hoe heet voelt deze aan?
Elasticiteit

Spuitkurk heeft een laterale elasticiteit van 32%. Wanneer spuitkurk wordt aangebracht op een combinatie van verschillende ondergronden, zullen er minder snel scheuren of barsten ontstaan door de onderlinge uitzettingscoëfficiënten van de materialen. Deze positieve eigenschap wordt nog meer ondersteund doordat de temperatuur gelijk gebracht wordt door de bovenvermelde buffercapaciteit.

Koudebrug neutraliserend

Spuitkurk is de enige gevel afwerking die koudebrug neutraliserend is. Of het rechtstreeks op de oorspronkelijke bouwschil is, of met een buitenisolatielaag.

Kurk heeft ook een isolerende eigenschap. Met zijn kleine lambda waarde kan kurk ook ingezet worden als isolatie materiaal. Kurk behoort tot de ecologische bouwmaterialen en is volledig recycleerbaar.

Door de gevel af te werken met spuitkurk geeft u uw woning een laag waterdicht, ademend thermisch ondergoed.

Brandvertragend

Ook op brand heeft kurk een goede reactie. Het werkt brand vertragend. (kijk maar naar dit filmpje)

* De eigenschap van brandvertraging wordt in België niet door de brandweer gevolgd.

Hecht op nagenoeg alle ondergronden

U kan spuitkurk op nagenoeg elke ondergrond aanbrengen.

Dus wenst u een tuinmuur (oude betonplaten), een houten tuinafscherming of uw tuinhuis, gevels, dakranden,… duurzaam af te werken? Dan is spuitkurk de aangewezen oplossing. Doordat deze afwerking gespoten wordt, kan het materiaal karakter behouden blijven, indien u dit wenst.

Bij buitengevel isolatie (EPS) wordt het oppervlak eerst uitgevlakt en daarna afgewerkt met spuitkurk. Hierdoor krijgt u een moderne, strakke look die lijkt op een afwerking met crépi, maar zonder de nadelen van crépi. Het uitvlakken kan uiteraard ook zonder buitengevel isolatie.

Enkel op bitumen en niet overschilderbare siliconen zal spuitkurk niet hechten.

Rekening houdend met enkele van de bovenstaande eigenschappen realiseert u een duurzame eindlaag afwerking van uw woning die onderhoudsarm is en waarvan u nog heel lang zorgeloos kan genieten.

Geluidsdempend

Gezien de zachte eigenschap van de grondstof (schors van de kurkeik) is er weinig trillingsoverdracht. Ook de korrel zorgt voor captatie van geluid. Door de trilling neutraliserende eigenschap wordt geluid moeilijker overgebracht.

Ingekleurd in de fabriek

De spuitkurk van Decoproyec wordt op kleur gebracht in de fabriek. Dit garandeert een kleurvastheid en een mooi egaal eindresultaat. D-Service moet dus niet met een pigment de geleverde potten op kleur brengen. Het volledige productieproces is ISO-gecertifieerd.

Dit wil ook zeggen dat indien er later herstellingen of uitbreidingen van de werkzaamheden dienen te gebeuren dat u zonder zorgen dezelfde kleur kan uitkiezen.

20 jaar fabrieksgarantie

U geniet bovenop de 10-jarige aannemersaansprakelijkheid van D-Service ook van 20 jaar fabrieksgarantie op het product.Spuitkurk op steenstructuur

U wenst geen grote karakteristieke aanpassingen aan de woning, of uw gevel heeft enkele ornamenten, maar uw gevel nood heeft aan een nieuwe regenjas. Dan is spuitkurk rechtstreeks op de bestaande ondergrond een duurzame oplossing. En dit met heel veel voordelen.

Spuitkurk hecht op nagenoeg elke ondergrond.

Met spuitkurk legt een waterafstotende/waterdichte laag op uw gevel, beschermt broze onderdelen zoals PVC dakgoten en afvoerpijpen tegen UV-stralen.

U kan dus uw oude afvoerpijpen mee opnemen in de gevelafwerking, wat voor esthetische redenen vaak wenselijk is, tegelijk verbetert u de levensduur. Dit geld bv ook voor PVC of houten oversteken of bakgoten.

Een accentkleur kan hier zonder problemen ook ingezet worden.Spuitkurk uitgevlakt

Voor een totale gedaanteverandering van uw woning, kan een gevel uitgevlakt worden. Hiermee worden voorgaande verbouwingen, zoals verplaatste of veranderde ramen, verschillende steenstructuren volledig weggewerkt.

Uw woning krijgt zo een strakke en moderne uitstraling, met een crépi-look.

Zelfs op bestaande crépi gevelafwerking kan spuitkurk aangebracht worden, zo krijgt u toch nog alle voordelen van spuitkurk die crépi niet kan leveren.

Wist u dat spuitkurk de enige manier is om een beschadigde crépi-gevel te herstellen.

Ook bij deze toepassing kunnen accentkleuren toegepast worden, dus een plint uitwerken is ook hier geen probleem. Uiteraard kan de plint ook afgewerkt worden in blauwe hardsteen.Spuitkurk op buitengevel isolatie

Denkt u eraan uw woning energiezuiniger te maken? Dan kan op de buitengevel met isolatieplaten (EPS of Kurk) een nieuwe isolerende schil aangebracht worden. Deze schil wordt verlijmd en mechanisch verankerd tegen het bestaande buitengevelblad. Alles over de isolatiesystemen die D-Service toepast wordt hier haarfijn toegelicht.

Nadat de isolatie gemonteerd is, wordt de gehele gevel uitgevlakt. Hierdoor krijgt uw woning een zeer modern uitzicht.

De spuitkurk eindlaag garandeert een goede dampdoorlatende afwerking die water afstotend/waterdicht is. U kan gerust zijn dat uw energie besparende investering optimaal zal functioneren en dat uw woning gezond zal worden of blijven.

Accentkleuren om een plint uitwerken behoort hier ook tot de mogelijkheden. Wenst u de plint in blauwe hardsteen, dat kan dan ook.

Voor raamkaders, vensterbanken kunnen wij u de keuze geven tussen het uitwerken in aluminium of blauwe hardsteen.De juiste accessoires en correcte systemen bij gevelisolatie


Ecologisch bouwproduct

Kurkeik
Een echt ecologisch natuur product

Multi inzetbaar, volledig biologisch afbreekbaar, milieuvriendelijk, goed te recycleren, zeer licht, geluiddempend, anti-statisch, vochtbestendig en isolerend.

Kurkeik
Kurkeik Oogsten
Kurkschors wordt geoogst

Kurk wordt gemaakt van de schors van de “Kurkeik” die elke 9 jaar geoogst wordt. De schors wordt van de stam geschild en de boom wordt dus niet geveld! Sterker nog, de levensduur van de kurkeik wordt door de schors te schillen juist verlengd!

Kurkeik Oogsten
Kurkeik breed inzetbaar
Kurk is in de bouw heel breed inzetbaar!

Dus door dit product breed in te zetten helpen we een handje mee aan de CO2 uitstoot te verkleinen.

Kurkeik breed inzetbaar
previous arrow
next arrow

Thermische buffercapaciteitEnkele realisaties